• Programma

    Echt geluk kent geen oorzaak

    1e Mind Only internationale conferentie 2019

Geluk is altijd nieuw

Opeens ontdek je het: schoonheid naast rafels., de lach tussen tranen, emotie onder woorden en onmacht verscholen achter stoerheid. Je voelt je hart of een steen en je doorziet je denken. Je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft hoe je denkt. Geen onderscheid, geen oordeel, alleen inzicht en wijsheid.
Dan is geluk weer vernieuwd. Zonder aanwijsbare oorzaak en meestal zonder grote emoties.
Sprekers, workshop begeleiders en deelnemers komen bij elkaar om hun wijsheden en inzichten te delen en te gebruiken voor het welzijn van iedereen.
Dat is wat we doen in deze 1e Mind Only conferentie. Echt geluk is daar, echt geluk kent geen oorzaak.

Datum

Vrijdag 15 november 2019

Programma

09.00 Ontvangst, koffie en thee
09.30 Welkom door Birgit Schuurman, Presentatie Dan Lusthaus, Presentatie Cuong Lu
11.00 Koffie/thee
11.30 Presentatie Birgit Schuurman
12.00 Q&A Dan Lusthaus, Cuong Lu en Birgit Schuurman, o.l.v. Henk de Jong
12.45 Lunch
14.00 Presentatie Erik de Jongh. Aansluitend Q&A Erik de Jongh olv Birgit Schuurman
14.45 Koffie en thee
15.15 Sessie 1 workshops
15.50 wissel
16.00 Sessie 2 workshops
16.45 Afronding Cuong Lu
17.15 Receptie

Voorkennis over het boeddhisme en boeddhistische psychologie is niet nodig om aan de conferentie te kunnen deelnemen. De voertaal tijdens conferentie is Nederlands en Engels.

Workshops en presentaties

Tijdens het middagprogramma verdiepen we de theorie van de boeddhistische psychologie met praktische toepassingen in de traditie van Mind Only . De workshops, lezing en meditatie worden begeleid door derde jaars studenten van de opleiding Boeddhistische psychologie.

15.15 – 15.50 eerste sessie

1. Helpen door niets te doen (workshop)

Wanneer we iemand willen helpen, zoeken we oplossingen en geven we goedbedoelde adviezen. Maar, helpen we de ander daar wel mee?

Iemand helpen vraagt om actie, iets doen, doelen stellen en iets bereiken. Maar wat zou er gebeuren wanneer we dat niet doen? Wanneer we niet direct in de doe-modus stappen en we ons oordeel, onze overtuigingen, kennis en doelen even laten voor wat ze zijn. Kortom: niets vasthouden en niets afwijzen.

Onder leiding van Tineke Pagee, met medewerking van Theo Veen, Meike van Kooperen, Trudeke van Seumeren, Marianne Heemskerk, Mirjam Everhard

2. Van stress naar stabiliteit en geluk (workshop)

We zijn geneigd geluk buiten ons zelf te zoeken. Dat veroorzaakt stress. Wanneer we stress hebben, dan willen we daar het liefst vanaf. We beseffen niet dat onwetendheid, begeerte en verzet ons in een spinnenweb gevangen houden.

We laten zien en ervaren dat stress met inzicht, stabiliteit en geluk kan brengen.

Met medewerking van Anneke Hogendoorn, Ineke Gauvin-Pos, Jacqueline van den Munckhof, Mario van der Staak, Melinda Wezenaar, Mila Boswijk, Netty van Kaathoven, en Yuen Yee Li

3. Zorgen en verbinden (presentatie)

Zorgen voor een ander is niet altijd eenvoudig. We helpen graag en doen dat met liefde. Toch kan het gebeuren dat we uitgeput raken en we geen plezier meer hebben wanneer we anderen ondersteunen. Dan merk je dat zorgen voor een last wordt en je tegen gaat staan.

Hoe kun je, als ouder, leraar, coach of zorgverlener leren je met jezelf en de ander te verbinden en plezier te houden in wat je doet, ook wanneer je ziet dat anderen pijn of verdriet hebben?

Met medewerking van Hubert van Ham, Marga Donkers, Christina Scialpi, Marc Heymans, Ina de Haan en Catherine Vandepitte.

16.00– 16.35 tweede sessie

4. Vrij van angst (workshop)

Ben je bang, dan zoek je houvast en vlucht je vaak in bekende gedachtepatronen. Vaak wil je dan vechten, vluchten of je juist héél stil te houden. Deze reacties gebruik je ook in situaties die niet levensbedreigend zijn en toch angst oproepen. Wanneer je dit patroon herkent, kun je onderzoeken of je denkbeelden juist zijn. Dan ontstaat er ruimte om opnieuw naar je angst te kijken.

Met medewerking van Bert Verstappen, Boukje Huitema, Hans d'Achard, Simone Maas, Patricia Verhoef, Paul Langerak, Lilian Booltink en Hellen Rommers.

5. Ik en de ander: duaal recept voor pijn en lijden (workshop)

Dagelijks maken we onderscheid tussen onszelf en de ander. Zo ontstaan er, zonder dat we het weten, gevoelens en gedachten die meer zeggen over onszelf dan over de ander. Wanneer ik mij onderscheid van de ander ontstaat er lijden. Wanneer ik de verbinding met de ander toelaat ontstaat er ruimte.

We onderzoeken wat er tussen ‘ik’ en ‘de ander’ staat en hoe we, ook in moeilijke situaties, het besef van verbinding en geluk kunnen blijven ervaren.

Onder leiding van Corrie Both, met medewerking van Hans de Bruin, Elmer Fletterman, Yvonne Saal, Karen Laarveld, Nel Verhoef, Yvonne Groot, en Jan Zandbergen.

6. Liefde voor de aarde is liefde voor jezelf (meditatie)

We zijn slechts gescheiden in ons bewustzijn. Met dat inzicht kunnen we één worden met levende wezens om ons heen. Zorg voor de aarde is zorg voor jezelf en anderen.

Ervaar in stilte dat de aarde en wij niet afgescheiden zijn.
We zijn met de aarde in liefde en zorg verbonden.

Onder leiding van Raymond de Haas, Jacqueline van de Munckhof en Jantien Lodder.

 

Download de conferentieflyer