• Sprekers

    Echt geluk kent geen oorzaak

    1e Mind Only internationale conferentie 2019

Cuong Lu, oprichter Mind Only, is gastheer en spreker op de 1e Mind Only internationale conferentie op vrijdag 15 november 2019. Gastsprekers en wetenschappers Dan Lusthaus (Harvard University) en Erik de Jongh (VU, Amsterdam) delen samen met Cuong Lu hun kennis en inzichten van de boeddhistische psychologie. Actrice Birgit Schuurman vertelt over haar theaterstuk Gevangenis Monologen 2 en stelt de vraag: wat is waar en wat is niet waar? Wat is een dader, wat is een slachtoffer?

Het middagprogramma biedt workshops over de praktische toepassing van boeddhistische psychologie in de traditie van Mind Only. Binnenkort volgt op deze pagina meer informatie over de lezingen en workshops.

 

Dan Lusthaus

Dan Lusthaus

Dan Lusthaus, (Associate Harvard University) is wetenschapper en onderzoeker op het gebied van boeddhisme. Hij studeerde af aan Temple University en is gespecialiseerd in Yogācāra boeddhisme. Dan Lusthaus doceerde aan verschillende universiteiten in de USA. Momenteel is hij department member, verbonden aan South Asian Studies, Harvard University. In 2002 publiceerde Dan Lusthaus Buddhist Phenomenology: A Philosophical Investigation of Yogacara Buddhism and the Ch’eng Wei- shih Lun.


Erik de Jongh

Erik de Jongh

Erik de Jongh (VU Amsterdam en Murray Centre for Spirituality, Wellington, Zuid Afrika) is onderzoeker en docent spiritualiteit en leiderschap. Hij groeide op in Centraal Afrika en het Midden Oosten. Zijn werk is beïnvloed door onder andere Ignatius van Loyola. Erik bestudeert maatschappelijke, religieuze en spirituele organisaties en ondersteunt deze bij versterking van het management. Mensen en zingeving staan bij Erik centraal in de opbouw en transitie van organisaties. Erik bezit een MBA (en bachelor) theologie. In zijn PhD dissertatie behandelt hij spiritualiteit op de werkplek.


Birgit Schuurman

Birgit Schuurman

Rafelranden. Geluk, ongeluk, pech. Birgit weet ervan. Zij is actrice, zangeres, filmmaker, verhalenverteller. Gloedvol en intens, beschrijft ze haar werk in de Bijlmerbajes. De plek waar ze dit jaar 25 keer Gevangenis Monologen 2 speelde. Daarna trad ze op in gevangenissen door heel Nederland. Als de verslaafde moeder van overvaller Jack die een moord pleegde. Als de weduwe van het slachtoffer en als de gevangenisbewaakster. Drie rollen, dezelfde zaak, verschillende gevoelens en perspectieven.
Wat is waar of niet waar? Is de dader ook slachtoffer? Wat is dan ongeluk, geluk? Hoe kijken we, hoe nemen we waar, hoe oordelen we?
Wat zoeken ze? De overvaller, de moeder, de weduwe, de bewaakster? Wat zoeken wij? Wat willen we zien? Het mooie, of ook het rauwe, het verdriet en de rafelranden?
Foto: fotofloor.com


Cuong Lu

Cuong Lu

Cuong Lu MA., (oprichter Mind Only) is boeddhist, leraar en schrijver, geboren in Vietnam (1968). Hij emigreerde naar Nederland in 1980, waar hij Oost-Aziatische studies studeerde aan de Universiteit Leiden. In 1993 werd hij door Thich Nhat Hanh tot monnik gewijd. In 2000 werd Cuong Lu erkend als leraar in de Lieu Quan lijn van de Linji-school voor zenboeddhisme. Cuong Lu keerde in 2009 terug naar Nederland, en behaalde in 2015 zijn master boeddhistisch geestelijke verzorger aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Cuong Lu richtte Mind Only op, waar hij les geeft in boeddhistische filosofie en psychologie gespecialiseerd in Yogachara. Cuong Lu begeleidt retraites en dharmalezingen in Europa, USA, en Azië. Zijn meest recente boek is De Boeddha in de bajes (2019).
Foto: Merlijn Doomernik