Loop Hand in Hand

Inleiding

Op deze dag wordt het programma begeleid door Cuong Lu, ondersteund door Jos Gijzen, Mia Gijzen, Geertje aan de Stegge-Dokter en Mijntje aan de Steeg, leerling van de Vrijeschool. Alle begeleiders zijn jarenlang werkzaam (geweest) in diverse functies binnen het onderwijs.

Tijdens deze familiedag, kunnen ouders, kinderen en jongeren samen het onderricht van Mind Only op een plezierige manier beleven. De aanwezigheid van ouders zal een voorbeeld zijn voor de kinderen en jongeren hoe je op een vredige wijze kan genieten van het leven. Het is een dag om als familie met elkaar geluk, stabiliteit en vooral verbinding te kunnen ervaren.

Kinderen en jongeren gaan samen luisteren naar de Dharmalezing van Cuong, en gaan daarna in groepen creatief met elkaar aan het werk en in gesprek over hoe ze de Dharma in hun dagelijkse leven kunnen toepassen. De Dharma voor kinderen en jongeren wordt in drie aspecten uitgedrukt: empathie, compassie en luisteren. .

Empathie is het vermogen om jezelf volledig in andermans schoenen te verplaatsen. Het opbouwen van de kracht van empathie speelt een vreedzame rol in de wereld van vandaag. Het helpt om relaties te verbinden en vertrouwen te winnen. Door je in te leven in anderen, kun je de essentie van mededogen begrijpen, wat je kind kan helpen aandachtiger naar zichzelf en anderen te luisteren. Zo helpen we kinderen en jongeren hun eigen kracht en kwaliteiten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Wij geloven dat kinderen de manier waarop we naar de wereld kijken kunnen veranderen.

Er wordt tijdens deze familiedag ook de basis van meditatie beoefend, zoals eetmeditatie, loopmeditatie en ontspanningsmeditatie.

Programma

Ons programma begint om 10:00 u. en eindigt om 16:00 u. Het bestaat uit de volgende onderdelen.

 • Een lezing van 20 minuten voor de kinderen en jongeren in aanwezigheid van hun ouders. Daarna verlaten de jongeren de Dharma hal voor eigen activiteiten in de volgende leeftijdsgroepen: (1) 5 – 11 jarigen; (2) 12 – 14 jarigen; (3) 15 – 18 jarigen.
 • Ouders ontvangen een Dharma lezing van 60 minuten.
 • Na de Dharma lezing en activiteiten wordt er samen loopmeditatie gedaan.
 • Tijdens de lunch wordt er samen eet-meditatie geoefend.
 • In de middag wordt er ontspanningsmeditatie aan de kinderen en jongeren gegeven. Voor ouders wordt er Dharma-discussie geoefend.
 • Als afsluiting wordt er een vraag en antwoord sessie gegeven aan alle kinderen en jongeren, in aanwezigheid van de ouders.

Tarieven

Volwassenen: €58
Jongvolwassenen (18-25 jaar): €20
Kinderen (vanaf 5 jaar): €8
Kinderen (onder 5 jaar): gratis
(Tarieven zijn vrij van btw)

Empathie voor kinderen & jongeren

Kinderen en jongeren kunnen leren om zichzelf te begrijpen, waardoor ze empathie kunnen ontwikkelen voor andere mensen. Empathie is de capaciteit om jezelf helemaal in anderen te kunnen verplaatsen. Dat is alleen mogelijk als je weet wie je eigenlijk bent. Kinderen leren al op een vroege leeftijd te denken, maar ze krijgen niet genoeg begeleiding om hun gevoelens en emoties te herkennen en ermee om te gaan.

We geven de kinderen en jongeren concrete oefeningen om hun gevoelens en emoties te kunnen zien, waardoor ze ook gevoelens en emoties van andere mensen beter kunnen begrijpen. Empathie is een basisoefening die we bij onze kinderen op een jonge leeftijd kunnen leren ontwikkelen.

Compassie voor kinderen & jongeren

Kinderen en jongeren kunnen compassie voor zichzelf en voor elkaar hebben. Compassie is de capaciteit om eigen lijden en het lijden in een ander te herkennen. Hierdoor kunnen we veel milder met het lijden omgaan. Volgens Cuong Lu is het lijden niet een probleem in het leven. Het is zeker niet een vijand van geluk. We hoeven niet bang te zijn voor het lijden. En we hoeven niet hard te werken om het in geluk te transformeren.

We begeleiden kinderen en jongeren om hun lijden te kunnen herkennen, waardoor ze compassie kunnen beoefenen. Compassie maakt het leven plezieriger en ook completer. Het is een dappere manier om te leven zonder bang te zijn voor onplezierige aspecten. Compassie zet een kind of jongere op zijn eigen benen en in zijn eigen kracht.

Luisteren voor kinderen & jongeren

Kinderen kunnen goed luisteren. Ze zijn erg aandachtig voor de geluiden rondom zich heen. Ze hebben kleine oren, maar kunnen daarmee heel veel opvangen. Ze worden eerste klasse luisteraars als ze getraind worden om te horen wat er gezegd wordt en ook wat er niet gezegd wordt. Daarvoor heb je een stabiele geest nodig. En een oor dat niet oordeelt wat het hoort. Luisteren zonder te oordelen of te reageren geeft het kind en de jongere een voorsprong in het moderne leven.

We trainen kinderen en jongeren om naar zichzelf en naar elkaar te luisteren. Een mens is een sociaal wezen. Vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen getraind worden om naar elkaar te luisteren en elkaar beter te begrijpen. Begrip is het fundament voor vrijheid. Luisteren is een belangrijke techniek, die een kind en jongere naar grote innerlijke vrijheid kan brengen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geplaatst.

 • Datum
  24 Oktober 2021
 • Adres
  Dorpshuis Exloo
  Hoofdstraat 58A
  7875 AD Exloo
 • Kosten
  (zie hiernaast)

Alle geplande dagprogramma-evenementen

Loop Hand in Hand

Loop Hand in Hand

Familiedag