Mind Only School

Welkom bij Mind Only

Mind Only heet je van hartelijk welkom en bedankt voor jouw interesse in ons instituut. Jouw lichamelijk en geestelijk gezondheid is zeer belangrijk voor ons. In een gezonde geest, ervaar je altijd rust en geluk. Een gezonde geest geeft ook de beste steun voor een gezond lichaam. Te veel stress is vaak de onderliggende oorzaak van lichamelijke pijn en ziekte. Meer vreugde en minder zorgen hebben is de mooiste manier om je lichaam goed te verzorgen. We geven jou bij Mind Only de juiste ondersteuning om een stabiele lichamelijke en geestelijke balans te ervaren.

We zijn allen gelijkwaardig. We hebben allemaal recht op geluk. Mind Only streeft ernaar om een maatschappij op te bouwen waarin iedereen zijn gelukrecht kent. Dat doen door middel van educatie. We onderrichten toegepast boeddhistisch psychologie. Inzicht is de kracht die we nodig hebben om een gelijkwaardige maatschappij op te bouwen, waarin niet alleen mensen gelijk waardig zijn, maar we zien ook dat alle levende wezens ook het recht op geluk en veiligheid hebben. We zijn in harmonie met elkaar en met de natuur.

Over Mind Only

Het onderricht

Mind Only heeft boeddhistisch psychologie en boeddhistische filosofie samengevlochten tot een geheel. Dit zeer revolutionaire gedachtegoed komt van Cuong Lu, de oprichter van Mind Only. Dit geheel omvat alle wijsheid van de Boeddha. En vandaaruit wordt de mind bestudeerd.

Wat maakt Mind Only bijzonder?

Mind Only is bijzonder omdat het wetenschappelijk en inzichtschappelijk onderricht geeft. We begeleiden studenten niet alleen bij het ontdekken van de waarheid (het doel van wetenschap), maar ook bij het herkennen en vervolgens laten gaan van de waarheid (het doel van inzichtschap).

Waarom kiezen studenten voor Mind Only?

Studenten komen niet alleen naar Mind Only om kennis op te doen. Ze komen hier ook om samen met de leraren hun eigen leven te ontdekken. Ze leren de grenzen tussen zichzelf en het leven uit hun denken te halen.

Mind Only kijkt naar de toekomst met de ogen van de studenten. Het is een toekomst zonder onwetendheid en discriminatie. Met de wijsheid die de studenten in zichzelf kunnen ontdekken, hebben ze toegang tot een toekomst waarin ze ten volle van lichaam en geest mogen genieten.

De essentie van mind

Als we in de kern van mind kunnen komen, dan zien we dat mind leeg is, leeg van twee aspecten: begin en continuïteit. Onze mind heeft geen begin en evenmin een eind. Daarom is er ook geen continuïteit in onze mind.

Dit inzicht in onze mind kan ons helpen om stress, burn-out, depressie… te stoppen, zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. In ons dagelijkse leven geven we, zonder dat we dat in de gaten hebben te veel voedsel aan stress, burn-out en depressie.

Dit inzicht helpt ons ook om de extremen in ons denken te vermijden. Geen continuïteit van mind betekent evenzeer dat goed en slecht niet eeuwig zijn. Ons denken kan de strijd tussen goed en fout laten gaan. En daardoor kunnen we een gelukkig en harmonieus leven leiden.

Onze Missie

Het verhogen van mentaal energieniveau, ontwikkelen van gelijkwaardigheid in de maatschappij en ontdekken van onze wortels in de natuur zijn de missies van Mind Only.

De Oprichter

Cuong Lu. M.A. is een boeddhistische leraar, geleerde, sociale hervormer en schrijver. Hij is de oprichter van Mind Only en de voorzitter van de jaarlijkse internationale boeddhistische-psychologieconferentie van Mind Only. Hij studeerde Oost-Aziatische studies aan de Universiteit van Leiden. In 1993 werd hij, onder leiding van Thich Nhat Hanh, ingewijd als monnik in Plum Village, Frankrijk. Hij werd daardoor officieel de 19de kloosterleerling van Thich Nhat Hanh. In 2000 werd Cuong erkend door Thich Nhat Hanh als zenleraar in de 9de generatie van de Lieu Quan-lijn en de 43ste generatie van de Linji-school voor zenboeddhisme. Hij leidt retraites en biedt Dharma-lezingen in Europa, de VS, Azië en biedt presentaties aan grote organisaties.

In 2009 keerde hij terug naar het lekenleven in Nederland, waar hij samen met vijf collega’s aan het begin stond van de Boeddhistische Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Hij is de auteur van 'Dit is Geluk' (Asoka, 2017). Hij is de auteur van twee boeken in het Engels. Het eerste boek is 'The Buddha in Jail' (O/R Books, New York, 2019). Het is inmiddels in veel talen vertaald, o.a. Chinees en Russisch. Het tweede boek is "Wait: A Love Letter to Those in Despair" (Shambhala, Boulder, 2021). In Publisher Weekly, lezen we het volgende review over dit boek: "Cuong’s clear explanations offer hard-won hope for anyone struggling to see the bright side."