Mind Only School

Welkom bij Mind Only

Hartelijk welkom bij Mind Only. Het is voor elk van ons heel erg fijn om de gelegenheid te hebben om ons bewustzijn te kunnen onderzoeken en bestuderen. Het bewustzijn verandert voortdurend en zorgt voor veel verwarring en misverstanden. Door het begrijpen van ons bewustzijn kunnen we de betekenis van het leven ten volle ervaren.

Het onderricht van Mind Only is persoonlijk en op maat. Het wordt gedragen door zeer bekwame leraren. Hier laten we zien wat mind eigenlijk is. We zullen ervaren dat mind altijd een illusie geeft van continuïteit. En deze illusie van continuïteit bedekt ons inzicht, waardoor we een verkeerd beeld hebben over onszelf en over het leven. Vrij van de gevangenis van mind, zullen we ons ware thuis ontdekken.

Mind Only is een internationaal instituut voor toegepaste boeddhistische psychologie. Onze medewerkers onderzoeken alle aspecten van het denken, spreken en handelen, op basis van onze toegepaste kennis van mind. We streven ernaar om ons met alle experts op het gebied van boeddhistische psychologie te verbinden. We werken samen om de boeddhistische-psychologiemodellen te vertalen, met de mogelijkheid om ze in het dagelijkse leven toe te passen.

Over Mind Only

Het onderricht

Mind Only heeft boeddhistisch psychologie en boeddhistische filosofie samengevlochten tot een geheel. Dit zeer revolutionaire gedachtegoed komt van Cuong Lu, de oprichter van Mind Only. Dit geheel omvat alle wijsheid van de Boeddha. En vandaaruit wordt de mind bestudeerd.

Wat maakt Mind Only bijzonder?

Mind Only is bijzonder omdat het wetenschappelijk en inzichtschappelijk onderricht geeft. We begeleiden studenten niet alleen bij het ontdekken van de waarheid (het doel van wetenschap), maar ook bij het herkennen en vervolgens laten gaan van de waarheid (het doel van inzichtschap).

Waarom kiezen studenten voor Mind Only?

Studenten komen niet alleen naar Mind Only om kennis op te doen. Ze komen hier ook om samen met de leraren hun eigen leven te ontdekken. Ze leren de grenzen tussen zichzelf en het leven uit hun denken te halen.

Mind Only kijkt naar de toekomst met de ogen van de studenten. Het is een toekomst zonder onwetendheid en discriminatie. Met de wijsheid die de studenten in zichzelf kunnen ontdekken, hebben ze toegang tot een toekomst waarin ze ten volle van lichaam en geest mogen genieten.

De essentie van mind

Als we in de kern van mind kunnen komen, dan zien we dat mind leeg is, leeg van twee aspecten: begin en continuïteit. Onze mind heeft geen begin en evenmin een eind. Daarom is er ook geen continuïteit in onze mind.

Dit inzicht in onze mind kan ons helpen om stress, burn-out, depressie… te stoppen, zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. In ons dagelijkse leven geven we, zonder dat we dat in de gaten hebben te veel voedsel aan stress, burn-out en depressie.

Dit inzicht helpt ons ook om de extremen in ons denken te vermijden. Geen continuïteit van mind betekent evenzeer dat goed en slecht niet eeuwig zijn. Ons denken kan de strijd tussen goed en fout laten gaan. En daardoor kunnen we een gelukkig en harmonieus leven leiden.

Onze Missie

Het herstellen van levens, overwinnen van discriminaties en ontdekken van onze wortels zijn de missies van Mind Only.

De Oprichter

Cuong Lu is een boeddhistische leraar, geleerde, sociale hervormer en schrijver, geboren in 1968 in Vietnam. Hij is de oprichter van Mind Only en de voorzitter van de jaarlijkse internationale boeddhistische-psychologieconferentie van Mind Only. Hij emigreerde in 1980 met zijn familie naar Nederland en studeerde Oost-Aziatische studies aan de Universiteit van Leiden. In 1993 werd hij, onder leiding van Thich Nhat Hanh, ingewijd als monnik in Plum Village, Frankrijk. Hij werd daardoor officieel de 19de kloosterleerling van Thich Nhat Hanh. In 2000 werd Cuong erkend door Thich Nhat Hanh als zenleraar in de 9de generatie van de Lieu Quan-lijn en de 43ste generatie van de Linji-school voor zenboeddhisme. Hij leidt retraites en biedt Dharma-lezingen in Europa, de VS, Azië en biedt presentaties aan grote organisaties.

In 2009 verliet Cuong Plum Village en keerde hij terug naar het lekenleven in Nederland, waar hij samen met vijf collega’s aan het begin stond van de Boeddhistische Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Twee jaar later heeft hij zijn eerste school opgericht, Lumeditatie, de voorganger van Mind Only. In 2015 ontving hij een master in Geestelijke Verzorging bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van 'Dit is Geluk' (Asoka, 2017). Zijn recente boek in het Engels, 'The Buddha in Jail' is uitgegeven in Amerika (O/R Books, New York, 2019). Roshi Joan Halifax schreef het voorwoord en Ram Dass (auteur van Be Here and Now) een recensie. Het is vertaald en in Nederland uitgegeven door Spectrum, met als titel ‘De Boeddha in de Bajes’. Het geeft een heel bijzondere kijk op hulp in detentie, en is inmiddels in veel talen vertaald, o.a. Chinees en Russisch.