• Nieuws
  • Nieuwjaarslezing 2020: Denk aan Thuis

Nieuwjaarslezing 2020: Denk aan Thuis

Beste vrienden,

In ieder van ons is diep van binnen een plek. Die plek heet thuis. En dat thuis is aanwezig in ieder mens. Als je thuis nog niet hebt ontdekt, ben je nog niet echt gelukkig. Heb je een thuis in jezelf ontdekt, dan snap je echt wat geluk is. Thuis is een plek waar geen grenzen meer zijn. Als je echt thuis bent, is er geen grens meer tussen jij en ik.

Leven zonder een thuis is moeilijk, heel moeilijk zelfs. Of zal ik zeggen te moeilijk, het is te moeilijk zonder een thuis. Zonder een thuis ben je het ene moment heel blij en het andere moment heel droevig. In droevige momenten kunnen lijden, angst, pijn, verdriet, eenzaamheid je kapot maken. Die kunnen jou, jouw relatie, jouw gezin, jouw maatschappij echt kapot maken.

Als je een thuis hebt, is droefheid niet erg meer. Als je heel droevig, heel verdrietig bent, en je hebt een thuis, dan kun je in plaats van pijn te hebben en mee te gaan met dat lijden, teruggaan naar huis. Dat kan heel snel gebeuren, binnen een paar seconden, 10 seconden, een minuut, twee minuten. Je komt terug naar huis en je bent niet meer bang voor verdriet, eenzaamheid, lijden. Je hebt een thuis.

Zelfs in een moment van blijdschap, als je heel vrolijk bent, kun je niet meer jezelf zijn. Je kunt op dat moment niet naar huis gaan, niet thuiskomen. Je doet graag iets wat je heel fijn vindt maar zonder een thuis te hebben kan die energie, dat wat je stuurt, je kapot maken en heel veel schade aanrichten aan jezelf, je relaties, je gezin, de maatschappij.

Er is dus een plek die thuis heet en zonder thuis kunnen blijdschap, verdriet, vrolijkheid, verliefdheid, angst allemaal schadelijk zijn in jouw leven. Als je geen thuis hebt, ben je niet echt jezelf. Niet jezelf in de zin van verbonden met het leven, met je echte zelf.

Ik wil niet meer dat je zonder een thuis leeft. Ook ik kan dat niet meer en omdat ik niet meer zonder een thuis kan leven, nodig ik jullie allemaal heel graag uit om elke dag thuis te komen. Thuis te zijn. En als je vraagt waar is thuis, dan zeg ik in jezelf en dan ben je ook echt jezelf. Je voelt letterlijk, ik ben nu echt thuis. Ik kan mezelf zijn, ik kan verdrietig zijn en angstig of vrolijk zijn, maar ik ben thuis, ik heb een grond, stabiliteit. Waar thuis is daar zijn je voorouders aanwezig. Heel veel mensen zijn daar. En daar kun je mij ook zien, ik ben ook bij jouw thuis.

Jouw mind kan heel gemeen zijn. Misschien denk je, nee, mijn mind niet, jawel mijn mind ook, jouw mind ook. Mind/geest kan heel gemeen zijn. Wij als mensen kunnen ontzettend gemeen zijn. Denk aan Auschwitz. Wat we daar aangericht hebben, hebben wij gedaan met onze mind. Miljoenen mensen hebben wij verbrand. Onschuldige mensen, kinderen. Denk aan Hiroshima.

Miljoenen, miljarden mensen in de maatschappij leven op dit moment zonder een thuis. En zij kunnen allemaal heel gemeen zijn. Want zodra je mind je ergens naartoe brengt en je bent niet thuis, kun je niet meer stoppen. Alleen een thuis brengt je tot stoppen. Alleen een thuis. Zonder een thuis wil je iets doen, iets zeggen, en je weet niet waar het je naartoe brengt. Zo sluw is je mind. Je doet iets en je weet niet wat je doet. Je hebt geen idee wat je doet en waar je mind je naartoe brengt.

Dus in jou is een thuis en in jou is ook een mind die heel schadelijk voor jou kan zijn en die je alleen kan stoppen met een thuis. Alleen met een thuis. En daarom zeg ik: ik kan ook niet meer zonder een thuis. Ik oefen elke dag om thuis te komen, echt bij mij thuis te komen. Daarom wens ik jullie allemaal toe om een heel nieuw jaar thuis te kunnen zijn. Dat is mijn wens voor jullie in het nieuwe jaar. Denk aan thuis. We gaan een thuis opbouwen.

Alleen als je echt thuis bent, kun je de mind stoppen. Wanneer je thuis bent, kun je ook pas begrijpen wat goed is. Heb je geen thuis dan speelt jouw mind een spelletje met jou en denkt dat is goed, dit is goed, wat je denkt is goed, wat je doet is goed. Maar je hebt geen idee waar het je naartoe brengt. Dat is echt mind. Je denkt alleen maar dit is goed en dat is heel leuk.
Ik denk aan de kinderen die nu opgroeien en elke dag zo leven: dit is leuk. Terwijl ze geen idee hebben waar het ze naartoe brengt.

De enige plek waar goed echt goed is, dat is thuis. Je kunt alles stopzetten, je kunt jouw mind stopzetten en pas dan kun je duidelijk zien waar het naartoe gaat. Zonder thuis ga je mee met de mind en heb je geen idee waar je naartoe gaat.

Dus om het goede te kunnen weten, te kunnen doen in het leven, heb je een thuis nodig. Ik wens jullie daarom allemaal toe, dat jullie een jaar lang elke dag het goede kunnen herkennen. Dat is heel mooi, een jaar lang goed doen. Een jaar lang het goede kunnen herkennen en het goede kunnen denken. Het goede bestaat, het bestaat echt. Net zoals een thuis bestaat. Ik onderricht al heel lang: geluk bestaat. En nu voeg ik daaraan toe: het goede bestaat. Daarvoor moet je kunnen stoppen, thuiskomen, en thuis is echt in jou.

Wat moet je doen wanneer je thuis wilt komen? Het eerste is: denk aan thuis. Dat is wat je moet doen. Denk aan thuis. Ik wil echt bij je thuis zijn. Op dit moment wil ik helemaal terugkeren naar mijzelf, thuis zijn. Denk aan je voorouders, want je voorouders zijn thuis. Denk aan de oefening die je ontvangen hebt, het onderricht dat je ontvangen hebt. Denk aan de Sangha, denk aan de Boeddha. Als je echt aan de Boeddha denkt, 100 procent aan de Boeddha denkt, dan ben je thuis. Als je 100 procent aan je voorouders denkt, dan ben je thuis. Doe dat echt. Want ben je op een moment niet thuis, dan ben je niet sterk, dan is je mind sterker en die stuurt je de verkeerde kant op. Dus of je mind is sterker of je oefening is sterker.

Dus ik wens jou toe, dat jouw oefening jou een heel jaar lang thuis gaat brengen. Dat je vrij kunt zijn, gelukkig kunt zijn en het goede kunt herkennen. Met het herkennen van geluk brengen we iets tot leven. Ik wil dat er steeds meer mensen zullen zijn die een thuis herkennen, steeds meer. Uiteindelijk wil ik echt in dit jaar dat het ons lukt om kinderen, jonge mensen te bereiken en tegen hen zeggen: we hebben een thuis voor jullie gevonden. Kom thuis, dat maakt alles leuker. Het neemt niets van jullie weg, maar het maakt je leven veel stabieler.

Lezing van Cuong Lu op Tet (het Vietnamese Nieuwjaar), vrijdag 24-1-2020