the Path for About Us

De Mind Only school

Mind Only is de naam van het instituut voor boeddhistische psychologie dat is opgericht door Cuong Lu.

Mind Only is een term die zijn oorsprong heeft in de 4de eeuw en in het Sanskriet “Vijnana-matra” genoemd wordt. “Vijnana” is bewustzijn. En “matra” is alleen. Het betekent: alles is een manifestatie van je bewustzijn (mind). Alles is je bewustzijn. De Boeddha was een persoon die de natuur en werkingen van bewustzijn volledig begreep en zijn leer was om ons te bevrijden van de gevangenschap van het bewustzijn en daardoor het lijden.

Mind Only biedt opleidingen, coaching, retraites en lezingen aan, om boeddhistische filosofie, psychologie en mindfulness te leren toepassen in ons leven. Deze activiteiten zijn een voortzetting van het gedachtengoed van drie grote boeddhistische meesters: Nagarjuna (2de eeuw), Vasubandhu (4de eeuw) en Thich Nhat Hanh (21ste eeuw).

Nagarjuna is de grondlegger van boeddhistische filosofie, hij was een meester in het overstijgen van dualiteiten. Non-dualiteit wordt de nieuwe richtlijn om Leegte (Sunyata) of Uitdoving (Nirvana) te kunnen doorgronden. Dit is zeer sterk aanwezig in het onderricht van Cuong Lu. Door zijn Dharma-vrienden wordt hij als de meester van non-dualiteit erkend.

Vasubandhu is de grondlegger van boeddhistische psychologie. Samen met zijn broer Asanga heeft hij duidelijke uitleg gegeven over de werkingen van het bewustzijn. Vooral hun uitleg over het 7de bewustzijn (manas) en het 8ste bewustzijn (alaya-vijnana) heeft een revolutionaire waarde in het boeddhisme. Vasubandhu heeft ons laten zien dat alles een projectie van ons bewustzijn is. Alles is bewustzijn. Het diep begrijpen van bewustzijn is tegelijkertijd vrij zijn van alle concepten. Hij rekt ons daarmee een sleutel aanreiken om geluk te kunnen ervaren.

Thich Nhat Hanh is de grondlegger van mindfulness, zoals we het in het Westen kennen. Mindfulness is opgebouwd op basis van het geëngageerde boeddhisme van Tran Nhan Tong (14de eeuw). Als een koning heeft Tran Nhan Tong zijn volk twee keer geholpen om onafhankelijk te blijven door zich succesvol te verzetten tegen het machtige Mongoolse leger. Daarna heeft hij zijn troon afgestaan aan zijn zoon en werd hij een simpele monnik die alle boeddhistische tradities van zijn land wist te verenigen. De zachtheid en het geëngageerde karakter van deze traditie is heel sterk te herkennen in de manier waarop Thich Nhat Hanh mindfulness naar het Westen bracht.

Na vele jaren ervaring heeft Cuong Lu een weg voor iedereen ontdekt gebaseerd op de wijsheid van Boeddha, Vasubandhu en Nagarjuna. Met zijn achtergrond in mindfulness van Tran Nhan Tong en Thich Nhat Hanh, weet Cuong Lu iedere deelnemer hiermee op een zeer praktische wijze te begeleiden en te leren het eigen inzicht te ontdekken om een diepe betekenis in het dagelijks leven te kunnen ervaren