Over Ons

Hoofd Zenleraar & Auteur

Hoofd Zenleraar & Auteur

Cuong Lu, boeddhistisch leraar, geleerde en schrijver, werd in 1968 in Vietnam geboren en emigreerde in 1980 met zijn familie naar Nederland. Hij studeerde Oost-Aziatische studies aan de Universiteit van Leiden en werd in 1993 tot 18e kloosterleerling van Thich Nhat Hanh gewijd in Plum Village in Frankrijk. In 2000 werd hij erkend als leraar in de Lieu Quan-lijn van de Linji-school voor zenboeddhisme.

In 2009 verliet Cuong na zestien jaar Plum Village, keerde terug naar het lekenleven en zette zijn praktijk als onzichtbare monnik in Nederland voort. In 2011 woonde hij samen met vijf collega's een ceremonie bij tot instelling van boeddhistische spirituele zorg op het ministerie van Justitie en was hij zes jaar lang boeddhistisch geestelijk verzorger in de Nederlandse penitentiaire inrichting.

In hetzelfde jaar richtte Cuong het Mind Only Institute op, gevestigd in Nederland, waar hij boeddhistische filosofie en psychologie doceert, gespecialiseerd in Yogachara-boeddhisme gecombineerd met de Madhyamaka (Middenweg) school van Nagarjuna.

In 2022 richtte hij No Word Zen op, een orde van 'onzichtbare' monniken en nonnen. De kloosterlingen in deze orde zijn overal en dienen de samenleving en de planeet zonder 'gevangen' te worden door monastieke vormen of gewaden.

Cuong Lu is de auteur van Dit is Geluk, De Boeddha in de Bajes, Wacht, The Buddha in Jail: Restoring Lives, Finding Hope and Freedom; Wait: a Love Letter To Those in Despair; en Happiness is Overrated: Simple Lessons on Finding Meaning in Each Moment.

Hij geeft les in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Onze Missie

De missie van Mind Only is om een miljoen mensen te helpen om voor hun geestelijke gezondheid te zorgen.

Mind Only Brief

Lieve vrienden,

Iedere dag hebben we de kans om ten volle te leven en dingen te ontdekken die we eerder nog niet wisten. Dit is een echte nieuwe dag, uniek en betekenisvol, niet een herhaling van gisteren of van een andere dag. Dingen gaan misschien niet zoals we willen, maar alles wat er gebeurt, is doordrongen van betekenis en rijp voor kansen.

Wat er tussen ons en een leven met vreugde en betekenis in staat, zijn onze concepten, onze ideeën over dingen. Wanneer we ons er bewust van zijn dat concepten een groot effect hebben op de manier waarop we zien, kunnen we het leven aanraken dat onder de concepten ligt. ‘Mind Only’ betekent niet dat het universum niet bestaat. Het betekent dat we vanwege concepten, de filters waardoor we alles waarnemen, het universum niet kunnen zien.

Met meditatieve stabiliteit kunnen we ontdekken wat er al is, recht voor onze neus. Als we leven voor de wereld zoals die is, in ons en om ons heen, dan is er geluk. Wacht niet tot het geluk naar je toe komt. Het is er al.

Wacht alstublieft niet tot alles ‘oké’ is. Oké is een concept. En wachten we tot de wereld zich aanpast aan ons concept, dan missen we talloze kansen. Zelfs tijdens de Covid-19-pandemie zijn er veel mogelijkheden om het leven ten diepste te leven en te waarderen. Wees niet ontzet als dingen niet gaan zoals gepland. Doe je dat, dan gaat het leven zonder dat we het in de gaten hebben snel voorbij. Gebruiken we ons inzicht om het leven te zien, dan kunnen we dankbaarheid voelen voor alles, zelfs voor moeilijkheden. Elk moment is doordrenkt met het potentieel voor inzicht.

Ik heb het Mind Only Instituut opgericht om oefeningen aan te bieden om bewust te leven, voor de aarde te zorgen en emotioneel en spiritueel welzijn te cultiveren. Mind Only is de basis van boeddhistische psychologie. Passen we boeddhistische psychologie toe in ons leven, dan wordt de wereld een andere plaats.

In de 21e eeuw is de mens machtig geworden, misschien wel te machtig. We hebben economische welvaart en de macht om bijna alles op onze Moeder Aarde te beheersen. We kunnen naar de maan vliegen en door krachtige telescopen een groot deel van het zonnestelsel bekijken, maar de verbinding met elkaar zijn we kwijtgeraakt. Terwijl we geluk najagen en proberen lijden te vermijden, vergeten we onze familie, onze vrienden en onze omgeving. Dat is de oorzaak van veel wereldwijde crises, zoals de pandemie van stress en het gebrek aan empathie.

Veel van onze kinderen geloven niet langer dat hun toekomst leefbaar zal zijn. Ze smeken ons om onze manier van leven en met de natuur omgaan te veranderen. Volgens de boeddhistische psychologie van de Mind Only School is de plaats om te beginnen in onze geest. Voel je je afgescheiden van de natuur? Van andere mensen? Kun je je afstemmen op een plek waar geen afscheiding is? Kun je een diepe verbinding ervaren met jezelf, met anderen en met de natuurlijke wereld?

Iedere dag word ik wakker met het verlangen om te helpen een samenleving te creëren waarin mensen voor elkaar zorgen, begrip tonen, liefhebben en anderen behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. Kunnen we aanwezig zijn bij de vreugde van onze vrienden en bij hun lijden? In de samenleving die ik voor ogen heb, is het besef van concepten, van de filters die helder waarnemen in de weg staan, de basis van een gezonde geest en van een vreedzame samenleving.

Ik wil dat iedereen in balans leeft. We moeten voor onszelf zorgen als basis om voor anderen te zorgen. De manier waarop onze soort kan gedijen, is door samen te leven als één familie.

Met vriendelijke groeten,

Cuong Lu