Modules

Modules

Ieder module is er een kans voor je om jezelf te ontdekken en die inzicht toe te passen in je dagelijks leven. Het dagelijks leven hier kan je gezin, je thuis of bij je werk zijn. We leven in het leven met de aanname dat we weten wie we zijn en wat het leven is. Die aanname kan ons behoorlijk in het probleem brengen.

We weten bijvoorbeeld niet waar de moeilijkheden vandaan komen. Het bestaan, ontstaan, uitdoving en de weg tot uitdoven van de moeilijkheden kennen we niet. Niet alleen de moeilijkheden, maar het geluk genieten we ook op basis van aanname. We weten niet dat lijden en geluk beide producten zijn van mind.

In ieder module van Mind Only ga je een stap verder in het ontdekken van het mysterie van mind. Het ontdekken van je mind doe je met de ondersteuning van de eerste klasse leraren van het vakgebied. Dat geeft je meer steun en stabiliteit in deze spirituele reis. De modules van Mind Only opent de kansen voor ons om tot de kern van de mensheid en van het leven te komen en volledig te kunnen begrijpen.

Zelfrespect, een positieve emotie

Introductie

Een module van Boeddhistische Psychologie

We hebben positieve emoties nodig om ons eigen leven in balans te houden. Zelfrespect is daarbij een belangrijke positieve emotie. We missen in het leven vaak zelfrespect omdat we een verkeerd beeld van onszelf hebben. We denken dat we niemand zijn. We zijn niet niemand. We zijn de manifestatie van het leven. We zijn het leven zelf dat steeds nieuw en interessant is.

Lees verder

Vrij zijn van de vrije wil

Introductie

Een module van Boeddhistische Psychologie

We verlangen naar de vrije wil als het vermogen om vanuit het rationele denken eigen beslissingen te nemen. Veel mensen twijfelen aan deze vrije wil. Bestaat die vrije wil eigenlijk wel? Of wordt hij alleen maar opgewekt door heel veel voor ons niet waarneembare impulsen? En wat denkt het boeddhisme over de vrije wil?

We nemen aan dat de vrije wil ons de vrijheid geeft. We denken dat we de vrijheid hebben om te willen. En we vertrouwen erop dat de vrije wil ons in de juiste richting brengt. Maar als we ons eigen leven waarnemen, dan zien we dat de wil vaak een conflict in ons teweegbrengt. En niet alleen in onszelf, onze wil komt ook continu in conflict met andermans wil. We willen altijd het beste voor onszelf, voor ons gezin en voor onze maatschappij.

Lees verder