Toegepaste Boeddhistische Psychologie
WAT IS MIND?
Mind is alles. Mind is lichaam en geest. Dat is de kern van het onderricht van de 4de eeuwse boeddhistische monnik Vasubandhu. Vasubandhu is een meester in boeddhistische psychologie. Zijn beschrijving van mind is zo precies dat het tot op heden nog steeds een excellente wetenschappelijke beschrijving is. Hij heeft door zijn boeddhistische beoefening ontdekt dat alles mind is: vijñanamatra (Sanskriet). Of in het Engels: Mind Only.
Mind produceert illusies. Kunnen we mind niet zien, dan kunnen we zijn werkingen niet volgen. We zijn vaak slachtoffers van onze illusies, zonder dat te beseffen. We lijden, omdat we onze mind niet kennen. We zoeken naar objecten die mind als geluk vast kan houden. We kijken naar ons verleden, heden en toekomst en geloven dat ze waar zijn. Mind is een doolhof, een doolhof dat elke dag invloed heeft op ons denken, spreken en doen. Kunnen we mind niet ontcijferen, dan kunnen we niet echt vrij zijn.
Basisjaar
In het eerste jaar van toegepaste boeddhistische psychologie studeren we de relatie tussen bewustzijn (vijñana) en het ik (atma). Waar bewustzijn is, daar is een beeld van het ik. Daarom hindert bewustzijn je om alle verschijnselen echt te kunnen zien. We zien alles via een ik-beeld. We denken dat we die ander kunnen zien, maar we zien eigenlijk onszelf in die ander zonder dat te beseffen.
Verdiepingsjaar
Toegepaste boeddhistische psychologie van Vasubandhu wordt hier voor het eerst uitgelegd in het licht van boeddhistische filosofie van Nagarjuna. Alle verschijnselen zijn volgens Nagarjuna leeg (sunya). Bewustzijn is ook leeg. We denken dat we allemaal een bewustzijn hebben om alles in goed en slecht te kunnen opslaan. Maar in feite is bewustzijn leeg. Zonder deze leegte zou de gelijkwaardigheid tussen alle verschijnselen niet mogelijk zijn.
Praktijkjaar
In het eerste jaar verdiepen we ons in het werk van Vasubandhu. In het tweede jaar combineren we Vasubandhu en Nagarjuna. In het derde jaar gaan we onze inzichten toepassen met praktijkoefeningen. Hier komen de sterke punten van Mind Only naar voren. Bij Mind Only worden alle theorieën getoetst aan praktijktoepassingen. Boeddhistische psychologie bij Mind Only is toegepaste boeddhistische psychologie.
Mind Only in 44 seconds
Inschrijving
Maak een keuze:
Reviews
-
Dan toch nog ... GELUKKIG. Het maakt niet uit wat je in je leven hebt meegemaakt of in welke uitzichtloze situatie je u nu bevindt, je kunt ook gelukkig zijn. Cuong laat je u de echte kant van jezelf zien, laat je u nieuwe wegen zien, die jij zelf nooit hebt kunnen zien. Er gaat een nieuwe wereld open waar alles mogelijk is. Zo heb ik het in mijn dagelijkse leven ervaren, mijn verleden is mijn toekomst niet meer.
-
Cuong is een groot meester in het simpel en begrijpbaar maken van de complexe Boeddhistische leer. Hij maakt het tastbaar en toepasbaar op een liefdevolle humoristische manier.
-
Cuong Lu brengt mij tijdens de opleiding Boeddhistische Psychologie terug naar mijzelf. Geduldig leert hij mij in te zien dat de waarheden waar ik aan hecht in feite producten zijn van de mind en dus niets met de werkelijkheid van doen hebben. Langzamerhand her-inner ik mij dat ik deel uitmaak van de universele wijsheid. In de loop van mijn leven ben ik dat inzicht uit het oog verloren en nu is de tijd aangebroken om weer in te pluggen. Ik ervaar het als een lastige weg omdat de mind zo weerbarstig is. Overgave lijkt de sleutel te zijn. Begeleiding is nodig om het slot te vinden waar de sleutel in past. De weg is mooi en moeilijk tegelijk, hoopvol en frustrerend, maar zeer de moeite waard!
-
Wat zou de wereld er mooier uitzien als iedereen de inzichten zou toepassen die Cuong ons leert. We hebben nooit geleerd hoe onze Mind werkt en daarom leven we allemaal in onwetendheid. We hebben daarom niet door hoe we gevangen zijn door onze gedachten. Ik gun iedereen deze opleiding om weer vrij te kunnen zijn.
-
Cuong Lu heeft de gave om de zeer diepgaande boeddhistische psychologie op een begrijpelijke en zeer pakkende wijze op de deelnemers over te brengen. Het blijft niet bij theoretische beschouwingen maar hij legt daarbij direct de verbanden met ons dagelijkse leven. Zijn wijze van lesgeven laat vrijwel niemand onberoerd. Een groot leraar.
GELUKKIG
Christina Scialpi