• Opleidingen

Opleiding Boeddhistische Psychologie

3-jarig intensief verdiepingsprogramma

Boeddhistische Psychologie heeft zijn oorsprong in de Boeddha. Na zijn verlichting had Boeddha diepe inzichten in hoe ons bewustzijn werkt.

In de afgelopen 25 eeuwen zijn er grote boeddhistische leraren geweest die deze inzichten verder ontwikkeld hebben. Sommige van deze leraren herkennen wij in het westen eerder als filosofen, anderen meer als psychologen. Er zijn ook boeddhistische leraren die hele heldere begeleiding hebben ontwikkeld om deze inzichten in alledaagse situaties te kunnen integreren.

In de opleiding Boeddhistische Psychologie van Mind Only staan drie leraren centraal:

  • Vasubandhu (4e eeuw), heeft samen met zijn broer Asanga een zeer gedetailleerde studie van het bewustzijn gemaakt en prachtige psychologische modellen nagelaten. Vasubandhu en Asanga zijn de oprichters van de Yogacara school. Hun werk behandelt vragen zoals: hoe denken we, waarom denken we zo, waarom lijden we en hoe kunnen we gelukkig zijn?
  • Nāgārjuna (circa 150 - circa 250) was een Indiaas filosoof en de grondlegger van de Madhyamaka (middenweg) school. Hij is een sleutelfiguur binnen de boeddhistische filosofie. Boeddhistische filosofie onderzoekt vragen als: wie zijn we eigenlijk, waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe na de dood?
  • Thich Nhat Hanh (1926) heeft zijn wortels in de Vietnamese Zen-traditie. Deze traditie heeft ons het Toegepast Boeddhisme gegeven. Thich Nhat Hanh heeft deze inzichten in het westen neergezet als Mindfulness.

In de opleiding Boeddhistische Psychologie zien we dat Cuong Lu boeddhistische psychologie, boeddhistische filosofie en boeddhistische mindfulness samen heeft gevoegd tot een geheel. In deze opleiding komen Vasubandhu, Nagarjuna en Thich Nhat Hanh bij elkaar om het boeddhisme een nieuw gezicht te geven en tegelijkertijd een nieuwe beweging te laten ontstaan.

In oktober 2020 start er een nieuwe groep. De inschrijving is begonnen.

Lees meer