Soetra's

Soetra: Zo Heeft de Boeddha Geoefend


Een soetra bevat de woorden van de Boeddha. Zo heeft hij geoefend en zo heeft hij zijn eigen oefening uitgelegd. Een soetra bevat geen ideeën, maar wijsheid en ervaringen van de Boeddha zelf. De Boeddha heeft alles zelf toegepast voordat hij zijn toepassingen ging doorgeven. Willen we de diepte van boeddhistische psychologie ontdekken, dan mogen we de soetra’s nooit overslaan. Momenteel zijn er meer dan tienduizend boeddhistische soetra’s gangbaar. In deze sectie zullen cursussen geboden worden om de soetra’s een voor een te leren begrijpen en samen deze wijsheden te gaan toepassen.

Een onderricht bevat geen waarheid, maar een wijsheid die als een rivier moet stromen. Gaan we een wijsheid toepassen, dan kunnen we vrij zijn van onze waarheden. Boeddhistische psychologie helpt ons om bewustzijn niet als een stille vijver te zien die de blauwe lucht reflecteert, en is een rivier die stroomt en ons uiteindelijk naar de grote oceaan brengt. Samen een soetra bestuderen en beoefenen is een heel mooie manier om als een rivier naar de zee te stromen.

De Diamant Soetra


Module 'Ontdek Je Ware Zelf'
(hoofdstuk 1 t/m 8)

De Diamant Soetra begon met confronterende levensvragen van Subhuti aan de Boeddha. Een dialoog tussen leraar en leerling kwam op gang. Zowel de vragen als de antwoorden raken ons op een heel bijzondere wijze. In deze module zien we hoe spiritualiteit en filosofie in het boeddhisme op een wonderlijke wijze samensmelten. Ben je bereid om de diepte van je leven te ontdekken, dan kun je deze module niet overslaan. Het is een must voor alle levensgenieters.

29, 30 oktober 2024
5, 6 november 2024
12, 13 november 2024
19, 20 november 2024

Ga naar module

Module 'Een Zelf Heeft Geen Zelf'
(hoofdstuk 9 t/m 16)

Het boeddhisme is bekend om het onderricht over geen-zelf. Maar de rol van een zelf mogen we nooit ontkennen. Het onderricht over lijden als de eerste waarheid van de Boeddha is om jezelf, inclusief je lijden, te erkennen. De Diamant Soetra helpt ons om de vormloosheid van alle vormen te kunnen zien. We moeten dit beoefenen om de diepte van de vormen te kunnen ontdekken. Het is dus geen waarheid waarin alle vormen worden ontkend. We mogen onszelf nooit ontkennen. Wel moeten we in onszelf onze zelfloosheid kunnen zien.

3, 4 december 2024
10, 11 december 2024
17, 18 december 2024
7, 8 januari 2025

Ga naar module

Module 'Een Verlichting Zonder Realisatie'
(hoofdstuk 17 t/m 24)

De Boeddha was verlicht. En dat was het begin van de Dharma. Zijn leerlingen beoefenen onder zijn begeleiding en zullen uiteindelijk ook verlicht zijn en vrij van alle illusies. Maar wat hebben ze bij hun verlichting gerealiseerd? Volgens de Diamant Soetra helemaal niets. Dat is de paradox die de Diamant Soetra op een prachtige wijze weet te belichamen. Is er een realisatie, dan heb je geen echte verlichting bereikt. Want alle vormen zijn vormloos. Nirvana is het loslaten en vrij zijn van alle vormen en realisaties.

14, 15 januari 2025
21, 22 januari 2025
28, 29 januari 2025
4, 5 februari 2025

Ga naar module

Module 'Nirvana Is Je Ware Thuis'
(hoofdstuk 25 t/m 32)

De Boeddha en al zijn leerlingen waren daklozen. Ze wandelden door het leven zonder een echt thuis te hebben. Maar ze hadden wel een spiritueel thuis. Om zo'n spiritueel thuis te kunnen ontdekken heb je de wijsheid over nirvana, de ware leegte, nodig. Nirvana, de ware leegte, is de essentie, het fundament van alles dat bestaat en niet-bestaat. Het ontdekken van nirvana brengt je naar jezelf, de kosmos en je thuis. Zodra je thuis bent, zie je dat er geen enkel verschil is tussen jij, het leven en de Boeddha.

11, 12 februari 2025
18, 19 februari 2025
25, 26 februari 2025
4, 5 maart 2025

Ga naar module