Cuong Lu

Spreker Mindonly: Cuong Lu
Cuong Lu

Over Cuong Lu

Cuong Lu is schrijver, geleerde, boeddhistische psycholoog, leraar, geestelijk verzorger en sociaal hervormer . Hij is de oprichter van het Mind Only Institute en voorzitter van de jaarlijkse International Conference on Buddhist Psychology.

Hij is auteur van het boek Dit Is Geluk (Asoka, 2017), The Buddha in Jail (OR Books, 2019) en Wait, A Loveletter to Those in Despair (Shambhala, 2021), Happiness Is Overrated (Shambhala, 2023). Hij is een pionier in het toepassen van het herstelrecht.

Han F. de Wit
Han F. de Wit
Dr. Han F. de Wit richtte in 1977 in Amsterdam het eerste Shambhala-centrum van Europa op. Hij is auteur van veel gelezen boeken over boeddhisme en haar beoefening. Als wetenschapper verwierf dr. Han F. de Wit internationale bekendheid met zijn onderzoek naar de psychologische inzichten, die in spirituele tradities te vinden zijn. Onderzoek dat hij rond 1980 begon aan de Vrije Universiteit in Amsterdam leidde tot een nieuwe vorm van psychologie, de contemplatieve psychologie.
Marjan Slob
Marjan Slob
Marjan Slob is essayist en filosoof. Zij schrijft zowel in opdracht (bijvoorbeeld van de Volkskrant) als op eigen initiatief. Dat resulteerde in boeken als Hersenbeest (dat de Socratesbeker won voor het meest prikkelende filosofieboek) en De lege hemel: over eenzaamheid, dat genomineerd is voor drie prijzen en in het Duits en Spaans wordt vertaald. Marjan beoefende jarenlang zenmeditatie.
Fokke Obbema
Fokke Obbema
‘Een zinvol leven’ is Fokke Obbemas nieuwste beschouwende boek: “Het is alsof er bij me aan de deur wordt geklopt; hoe zit het, wat vind jij eigenlijk?” Zo omschreef een lezer het effect van de interviews die Volkskrant-journalist Obbema publiceerde in ‘De zin van het leven' (2019). Die gesprekken over de essentie van het bestaan voerde hij met bekende en onbekende Nederlanders na zijn hartstilstand in 2017. Ze bleken in een behoefte te voorzien zijn boek werd een bestseller. Dit nieuwe boek, ‘Een zinvol leven’, vormt een bundeling van de daaropvolgende interviewreeks, beginnend met de vraag: “Wat is voor u een zinvol leven?” Dat levert opnieuw toegankelijke, maar ook diepzinnige gesprekken op. Aan bod komt een grote variëteit aan standpunten over waar het in het leven om zou kunnen of moeten draaien. Ook geeft Obbema zijn kijk op de betekenis van wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.
Dan Lusthaus
Dan Lusthaus
Prof. Dr. Dan Lusthaus, (Harvard University) is wetenschapper en onderzoeker op het gebied van boeddhistische psychologie. Hij studeerde af aan Temple University en is gespecialiseerd in Yogācāra. Dan Lusthaus doceerde aan verschillende universiteiten in de USA. Momenteel is hij verbonden aan Harvard University. In 2002 publiceerde Dan Lusthaus Buddhist Phenomenology: A Philosophical Investigation of Yogacara Buddhism and the Ch’eng Wei- shih Lun.
Birgit Schuurman
Birgit Schuurman
Rafelranden. Geluk, ongeluk, pech. Birgit weet ervan. Zij is actrice, zangeres, filmmaker, verhalenverteller. Gloedvol en intens, beschrijft ze haar werk in de Bijlmerbajes. De plek waar ze dit jaar 25 keer Gevangenis Monologen 2 speelde. Nu treedt ze op in gevangenissen door heel Nederland. Als de verslaafde moeder van overvaller Jack die een moord pleegde. Als de weduwe van het slachtoffer en als de gevangenisbewaakster. Drie rollen, dezelfde zaak, verschillende gevoelens en perspectieven.Wat is waar of niet waar? Is de dader ook slachtoffer? Wat is dan ongeluk, geluk? Hoe kijken we, hoe nemen we waar, hoe oordelen we?Wat zoeken ze? De overvaller, de moeder, de bewaakster? Wat zoeken wij? Wat willen we zien? Het mooie, of ook het rauwe, het verdriet, de rafelranden en wat daar weer achter zit?
Cuong Lu
Cuong Lu
Cuong Lu is schrijver, geleerde, boeddhistische psycholoog, leraar, geestelijk verzorger en sociaal hervormer . Hij is de oprichter van het Mind Only Institute en voorzitter van de jaarlijkse International Conference on Buddhist Psychology. Hij is auteur van het boek Dit Is Geluk (Asoka, 2017), The Buddha in Jail (OR Books, 2019) en Wait, A Loveletter to Those in Despair (Shambhala, 2021), Happiness Is Overrated (Shambhala, 2023). Hij is een pionier in het toepassen van het herstelrecht.
Erik de Jongh
Erik de Jongh
Dr. Erik de Jongh (VU Amsterdam en Murray Centre for Spirituality, Wellington, Zuid Afrika) is onderzoeker en docent spiritualiteit en leiderschap. Hij groeide op in Centraal Afrika en het Midden Oosten. Zijn werk is beïnvloed door onder andere Ignatius van Loyola. Erik bestudeert maatschappelijke, religieuze en spirituele organisaties en ondersteunt deze bij versterking van het management. Mensen en zingeving staan bij Erik centraal in de opbouw en transitie van organisaties. Erik bezit een MBA (en bachelor) theologie. In zijn PhD dissertatie behandelt hij spiritualiteit op de werkplek.