Leven = Geluk

Leven = Geluk

Hidde Tangerman

7 inzichten uit de boeddhistische psychologie

Boeddhistische psychologie zou zwaar op de hand zijn, fluisteren sommigen, met zijn nadruk op lijden en het stoppen van verlangens. Maar niets is minder waar. De inzichten van de Boeddha toveren een glimlach op je gezicht en helpen je om door het lijden heen echt geluk aan te raken.

Leven is geluk

Leven is lijden. Zo luidt officieel de eerste nobele waarheid van het boeddhisme. Maar volgens de Vietnamees-Nederlandse boeddhistische leraar Cuong Lu is die eerste waarheid toe aan een herformulering. “Wat de Boeddha bedoelde, is dat als je het lijden met inzicht en zonder angst of oordeel aanraakt, het verandert in geluk,” zegt hij met zijn zachte stem en vriendelijke ogen. “Je bent dan niet het slachtoffer van het lijden, maar je kijkt naar lijden met inzicht en wijsheid. Dat inzicht maakt je vrij van het lijden. En dan ben je eigenlijk gelukkig. Je lijdt en toch ook weer niet. Daarom zeg ik liever, leven is geluk.

Geluk is overal, zegt Cuong, alleen zien we het niet. “We zijn als iemand die zijn autosleutels zoekt, terwijl die gewoon in zijn broekzak zitten.”


Lees verder in PDF