Conferentie

Echt geluk kent geen oorzaak

1e Mind Only internationale conferentie 2019

Geluk is daar. Het bestaat in ieder mens. Het is aanwezig wanneer we de stilte in onszelf ontdekken. Het is daar in rust en plezier maar ook in pijn en verdriet. Het is daar wanneer we zonder oordeel naar elkaar kunnen kijken en luisteren.

Op deze conferentie onderzoeken wetenschappers Dan Lusthaus (Harvard, USA) en Henk Blezer (Universiteit Leiden), samen met de oprichter van Mind Only, Cuong Lu, hoe ons bewustzijn en onze waarneming werken en hoe we daarop reageren. De sprekers werken vanuit de boeddhistische psychologie. Daarin staat het bewustzijn centraal. Zij bespreken of ons bewustzijn op de juiste manier waarneemt, of misschien maar heel beperkt. Of wij goede beslissingen nemen. Of wij met ons waarnemen ons werk goed kunnen doen en wijze besluiten kunnen nemen.

Actrice Birgit Schuurman vertelt over haar theaterstuk Gevangenis Monologen 2 en stelt de vraag: wat is waar en wat is niet waar? Wat is een dader, wat is een slachtoffer?

In de middag zijn er workshops en presentaties om stilte te oefenen, te concentreren en helder inzicht te herkennen.

De conferentie is voor mensen die met mensen werken; in de hulpverlening, geestelijke gezondheidszorg, onderwijs en justitie.

Sprekers

Cuong Lu, oprichter Mind Only, is gastheer en spreker op de 1e Mind Only internationale conferentie op vrijdag 15 november 2019. Gastsprekers en wetenschappers Prof. Dr. Dan Lusthaus (Harvard University) en Dr. Henk Blezer (Universiteit Leiden) delen, samen met Cuong Lu, hun kennis en inzichten van de boeddhistische psychologie. Actrice Birgit Schuurman vertelt over haar theaterstuk Gevangenis Monologen 2 en stelt de vraag: wat is waar en wat is niet waar? Wat is een dader, wat is een slachtoffer?

Het middagprogramma biedt workshops over de praktische toepassing van boeddhistische psychologie in de traditie van Mind Only. Binnenkort volgt op deze pagina meer informatie over de lezingen en workshops.

Dr. Erik de Jongh (VU Amsterdam en Murray Centre for Spirituality, Wellington, Zuid Afrika) is onderzoeker en docent spiritualiteit en leiderschap. Hij groeide op in Centraal Afrika en het Midden Oosten. Zijn werk is beïnvloed door onder andere Ignatius van Loyola. Erik bestudeert maatschappelijke, religieuze en spirituele organisaties en ondersteunt deze bij versterking van het management. Mensen en zingeving staan bij Erik centraal in de opbouw en transitie van organisaties. Erik bezit een MBA (en bachelor) theologie. In zijn PhD dissertatie behandelt hij spiritualiteit op de werkplek.


Foto: Merlijn Doomernik

Cuong Lu is schrijver, geleerde, boeddhistische psycholoog, leraar, geestelijk verzorger en sociaal hervormer . Hij is de oprichter van het Mind Only Institute en voorzitter van de jaarlijkse International Conference on Buddhist Psychology.

Hij is auteur van het boek Dit Is Geluk (Asoka, 2017), The Buddha in Jail (OR Books, 2019) en Wait, A Loveletter to Those in Despair (Shambhala, 2021), Happiness Is Overrated (Shambhala, 2023). Hij is een pionier in het toepassen van het herstelrecht.


Foto: fotofloor.com

Rafelranden. Geluk, ongeluk, pech. Birgit weet ervan. Zij is actrice, zangeres, filmmaker, verhalenverteller. Gloedvol en intens, beschrijft ze haar werk in de Bijlmerbajes. De plek waar ze dit jaar 25 keer Gevangenis Monologen 2 speelde. Nu treedt ze op in gevangenissen door heel Nederland. Als de verslaafde moeder van overvaller Jack die een moord pleegde. Als de weduwe van het slachtoffer en als de gevangenisbewaakster. Drie rollen, dezelfde zaak, verschillende gevoelens en perspectieven.Wat is waar of niet waar? Is de dader ook slachtoffer? Wat is dan ongeluk, geluk? Hoe kijken we, hoe nemen we waar, hoe oordelen we?Wat zoeken ze? De overvaller, de moeder, de bewaakster? Wat zoeken wij? Wat willen we zien? Het mooie, of ook het rauwe, het verdriet, de rafelranden en wat daar weer achter zit?

Prof. Dr. Dan Lusthaus, (Harvard University) is wetenschapper en onderzoeker op het gebied van boeddhistische psychologie. Hij studeerde af aan Temple University en is gespecialiseerd in Yogācāra. Dan Lusthaus doceerde aan verschillende universiteiten in de USA. Momenteel is hij verbonden aan Harvard University. In 2002 publiceerde Dan Lusthaus Buddhist Phenomenology: A Philosophical Investigation of Yogacara Buddhism and the Ch’eng Wei- shih Lun.

Programma

Geluk is altijd nieuw

Opeens ontdek je het: schoonheid naast rafels., de lach tussen tranen, emotie onder woorden en onmacht verscholen achter stoerheid. Je voelt je hart of een steen en je doorziet je denken. Je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft hoe je denkt. Geen onderscheid, geen oordeel, alleen inzicht en wijsheid. Dan is geluk weer vernieuwd. Zonder aanwijsbare oorzaak en meestal zonder grote emoties. Sprekers, workshop begeleiders en deelnemers komen bij elkaar om hun wijsheden en inzichten te delen en te gebruiken voor het welzijn van iedereen. Dat is wat we doen in deze 1e Mind Only conferentie. Echt geluk is daar, echt geluk kent geen oorzaak.

Datum

Vrijdag 15 november 2019

Programma

09.00 Ontvangst, koffie en thee
09.30 Welkom door Birgit Schuurman, presentatie Dan Lusthaus, presentatie Cuong Lu.
11.00 Koffie/thee
11.30 Presentatie Birgit Schuurman
12.00 Q&A Dan Lusthaus, Cuong Lu en Birgit Schuurman, o.l.v. Henk de Jong
12.45 Lunch
14.00 Presentatie Erik de Jongh. Aansluitend Q&A Erik de Jongh o.l.v. Birgit Schuurman
14.45 Koffie en thee
15.15 Sessie 1 workshops
15.50 wissel
16.00 Sessie 2 workshops 1
6.45 Afronding Cuong Lu
17.15 Receptie

Voorkennis over het boeddhisme en boeddhistische psychologie is niet nodig om aan de conferentie te kunnen deelnemen. De voertaal tijdens conferentie is Nederlands en Engels.

Workshops en presentaties

Tijdens het middagprogramma verdiepen we de theorie van de boeddhistische psychologie met praktische toepassingen in de traditie van Mind Only . De workshops, lezing en meditatie worden begeleid door derde jaars studenten van de opleiding Boeddhistische psychologie.

15.15 – 15.50 eerste sessie

1. Helpen door niets te doen (workshop)

Wanneer we iemand willen helpen, zoeken we oplossingen en geven we goedbedoelde adviezen. Maar, helpen we de ander daar wel mee?

Iemand helpen vraagt om actie, iets doen, doelen stellen en iets bereiken. Maar wat zou er gebeuren wanneer we dat niet doen? Wanneer we niet direct in de doe-modus stappen en we ons oordeel, onze overtuigingen, kennis en doelen even laten voor wat ze zijn. Kortom: niets vasthouden en niets afwijzen.

Onder leiding van Tineke Pagee, met medewerking van Theo Veen, Meike van Kooperen, Trudeke van Seumeren, Marianne Heemskerk, Mirjam Everhard

2. Van stress naar stabiliteit en geluk (workshop)

We zijn geneigd geluk buiten ons zelf te zoeken. Dat veroorzaakt stress. Wanneer we stress hebben, dan willen we daar het liefst vanaf. We beseffen niet dat onwetendheid, begeerte en verzet ons in een spinnenweb gevangen houden.

We laten zien en ervaren dat stress met inzicht, stabiliteit en geluk kan brengen.

Met medewerking van Anneke Hogendoorn, Ineke Gauvin-Pos, Jacqueline van den Munckhof, Mario van der Staak, Melinda Wezenaar, Mila Boswijk, Netty van Kaathoven, en Yuen Yee Li

3. Zorgen en verbinden (presentatie)

Zorgen voor een ander is niet altijd eenvoudig. We helpen graag en doen dat met liefde. Toch kan het gebeuren dat we uitgeput raken en we geen plezier meer hebben wanneer we anderen ondersteunen. Dan merk je dat zorgen voor een last wordt en je tegen gaat staan.

Hoe kun je, als ouder, leraar, coach of zorgverlener leren je met jezelf en de ander te verbinden en plezier te houden in wat je doet, ook wanneer je ziet dat anderen pijn of verdriet hebben?

Met medewerking van Hubert van Ham, Marga Donkers, Christina Scialpi, Marc Heymans, Ina de Haan en Catherine Vandepitte.

16.00– 16.35 tweede sessie

4. Vrij van angst (workshop)

Ben je bang, dan zoek je houvast en vlucht je vaak in bekende gedachtepatronen. Vaak wil je dan vechten, vluchten of je juist héél stil te houden. Deze reacties gebruik je ook in situaties die niet levensbedreigend zijn en toch angst oproepen. Wanneer je dit patroon herkent, kun je onderzoeken of je denkbeelden juist zijn. Dan ontstaat er ruimte om opnieuw naar je angst te kijken.

Met medewerking van Bert Verstappen, Boukje Huitema, Hans d'Achard, Simone Maas, Patricia Verhoef, Paul Langerak, Lilian Booltink en Hellen Rommers.

5. Ik en de ander: duaal recept voor pijn en lijden (workshop)

Dagelijks maken we onderscheid tussen onszelf en de ander. Zo ontstaan er, zonder dat we het weten, gevoelens en gedachten die meer zeggen over onszelf dan over de ander. Wanneer ik mij onderscheid van de ander ontstaat er lijden. Wanneer ik de verbinding met de ander toelaat ontstaat er ruimte.

We onderzoeken wat er tussen ‘ik’ en ‘de ander’ staat en hoe we, ook in moeilijke situaties, het besef van verbinding en geluk kunnen blijven ervaren.

Onder leiding van Corrie Both, met medewerking van Hans de Bruin, Elmer Fletterman, Yvonne Saal, Karen Laarveld, Nel Verhoef, Yvonne Groot, en Jan Zandbergen.

6. Liefde voor de aarde is liefde voor jezelf (meditatie)

We zijn slechts gescheiden in ons bewustzijn. Met dat inzicht kunnen we één worden met levende wezens om ons heen. Zorg voor de aarde is zorg voor jezelf en anderen.

Ervaar in stilte dat de aarde en wij niet afgescheiden zijn. We zijn met de aarde in liefde en zorg verbonden.

Onder leiding van Raymond de Haas, Jacqueline van de Munckhof en Jantien Lodder.

Informatie

Locatie

Conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg (advies voor GPS: Richelleweg 1, 3769 AZ Soesterberg) Tel. 0346-351755

De conferentie vindt plaats in Het Klooster Cenakel van het KdK: eenmaal op het terrein van KdK rijdt u voor het hoofdgebouw langs naar het Klooster Cenakel dat verder op het terrein ligt. U kunt vlak voor het Klooster Cenakel (gratis) parkeren.

Kaart en routebeschrijving.

Datum en tijd

Vrijdag 15 November 2019, 09.30 – 17.00 (daarna receptie) Registratie en koffie of thee vanaf 09.00. Het inhoudelijke programma begint om 09.30.

Deelname

  • Bedrijfsdeelnemers 275 Euro, ex 21% btw
  • Overige deelnemers 225 Euro, ex 21% btw

Voor Mind Only studenten geldt het kortingstarief.

Deelname is inclusief koffie, thee, lunch, receptie en de conferentiesyllabus. De voertaal tijdens de conferentie is Nederlands en Engels.

Fotos van 2019

Fotos van 2019 https://www.mindonly.nl/uploads/fotos/Conferentie-2019-34.JPG
Fotos van 2019 https://www.mindonly.nl/uploads/fotos/Conferentie-2019-38.JPG
Fotos van 2019 https://www.mindonly.nl/uploads/fotos/Conferentie-2019-25.JPG

Inschrijving

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geplaatst.