Conferentie 2022

De Collectieve Dimensie van Geluk

2e Mind Only internationale conferentie 2022

Lang en gelukkig leven is de diepe hunkering van ieder mens.

We willen gelukkig zijn in het leven. Geluk geeft ons de voeding die het lichaam en de geest nodig hebben. Het verzacht de pijn en het lijden in het dagelijks leven. We streven naar geluk, maar het is niet maakbaar.

Wat we eten, zoals graan en fruit, kunnen we cultiveren. Maar kunnen we geluk ook cultiveren? Sommigen zeggen: geluk is niet iets wat ons toevallig overkomt, maar iets dat we zelf kunnen creëren. Anderen zeggen: wanneer we geluk nastreven, ontglipt het ons.

Wat is ons concept van geluk? Dat is de vraag. Misschien verwarren we geluk en begeerte. We denken dat geluk oorzaken heeft. We verzamelen de oorzaken om geluk te kunnen bezitten. Maar geluk heeft geen oorzaak.

We kunnen het niet bezitten. Misschien denken we dat geluk schaars is en moet worden bevochten. Echter geluk is nooit exclusief en het is onbeperkt te delen.

Mijn geluk is ook jouw geluk. Geluk heeft een dimensie die we in deze conferentie zullen leren kennen. Dat is de collectieve dimensie van geluk.

Sprekers

Cuong Lu, oprichter Mind Only, is gastheer en spreker op de 2e Mind Only internationale conferentie op zaterdag 29 oktober 2022. Gastsprekers en wetenschappers Dr. Erik de Jongh, Marjan Slob en Fokke Obbema delen, samen met Cuong Lu, hun kennis en inzichten over hoe we samen gelukkig kunnen zijn.


Foto: Merlijn Doomernik

Cuong Lu is schrijver, geleerde, boeddhistische psycholoog, leraar, geestelijk verzorger en sociaal hervormer . Hij is de oprichter van het Mind Only Institute en voorzitter van de jaarlijkse International Conference on Buddhist Psychology.

Hij is auteur van het boek Dit Is Geluk (Asoka, 2017), The Buddha in Jail (OR Books, 2019) en Wait, A Loveletter to Those in Despair (Shambhala, 2021), Happiness Is Overrated (Shambhala, 2023). Hij is een pionier in het toepassen van het herstelrecht.

Dr. Erik de Jongh (VU Amsterdam en Murray Centre for Spirituality, Wellington, Zuid Afrika) is onderzoeker en docent spiritualiteit en leiderschap. Hij groeide op in Centraal Afrika en het Midden Oosten. Zijn werk is beïnvloed door onder andere Ignatius van Loyola. Erik bestudeert maatschappelijke, religieuze en spirituele organisaties en ondersteunt deze bij versterking van het management. Mensen en zingeving staan bij Erik centraal in de opbouw en transitie van organisaties. Erik bezit een MBA (en bachelor) theologie. In zijn PhD dissertatie behandelt hij spiritualiteit op de werkplek.


Foto: Bettina Zevenbergen

Marjan Slob is essayist en filosoof. Zij schrijft zowel in opdracht (bijvoorbeeld van de Volkskrant) als op eigen initiatief. Dat resulteerde in boeken als Hersenbeest (dat de Socratesbeker won voor het meest prikkelende filosofieboek) en De lege hemel: over eenzaamheid, dat genomineerd is voor drie prijzen en in het Duits en Spaans wordt vertaald. Marjan beoefende jarenlang zenmeditatie.


Foto: Jitske Schols

‘Een zinvol leven’ is Fokke Obbemas nieuwste beschouwende boek: “Het is alsof er bij me aan de deur wordt geklopt; hoe zit het, wat vind jij eigenlijk?” Zo omschreef een lezer het effect van de interviews die Volkskrant-journalist Obbema publiceerde in ‘De zin van het leven' (2019). Die gesprekken over de essentie van het bestaan voerde hij met bekende en onbekende Nederlanders na zijn hartstilstand in 2017. Ze bleken in een behoefte te voorzien zijn boek werd een bestseller.

Dit nieuwe boek, ‘Een zinvol leven’, vormt een bundeling van de daaropvolgende interviewreeks, beginnend met de vraag: “Wat is voor u een zinvol leven?” Dat levert opnieuw toegankelijke, maar ook diepzinnige gesprekken op. Aan bod komt een grote variëteit aan standpunten over waar het in het leven om zou kunnen of moeten draaien. Ook geeft Obbema zijn kijk op de betekenis van wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.

Programma

De Collectieve Dimensie van Geluk

Datum

Zaterdag 29 oktober 2022

Programma

09.00 Ontvangst met koffie en thee
10.00 Welkom
10.15 Lezing Fokke Obbema
11:00 Lezing Cuong Lu

11:45 Pauze
12:00 Lezing Erik de Jongh
12:45 Lunch
13:45 Lezing Marjan Slob
14:30 Wisselen van ruimte
14:45 Uitwisseling

15:45 Pauze
16:00 Forum Q&A
17:00 Dank en Groet – Receptie – Einde

Informatie

Locatie

Conferentiecentrum Safari Meeting Center Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem. Tel. 026-353 7201

Het Safari Meeting Centre is een professioneel congrescentrum met een adembenemend uitzicht op de savanne van de Safari en het tropisch regenwoud van de Bush van Burgers' Zoo.

Het Safari Meeting Centre bevindt zich midden in Burgers' Zoo in Arnhem. Ons congrescentrum is goed bereikbaar met de auto, vanaf A12 en A50 is onze locatie binnen enkele minuten te bereiken.

Het Safari Meeting Centre is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Elk kwartier vertrekt er een bus van en naar het station. Met buslijn 3 bent u binnen een kwartier op Arnhem Centraal Station, vanuit waar er treinverbindingen zijn naar o.a. Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Toon kaart

Datum en tijd

Zaterdag 29 oktober 2022, 09.00 – 17.00 (daarna receptie) Registratie en koffie of thee vanaf 09.00. Het inhoudelijke programma begint om 10.00.

Deelname

  • Bedrijfsdeelnemers 275 Euro, btw vrij
  • Overige deelnemers 225 Euro, btw vrij
  • Mind Only studenten 185 Euro, btw vrij

Deelname is inclusief koffie, thee, lunch, receptie en de conferentiesyllabus. De voertaal tijdens de conferentie is Nederlands.

Fotos 2022

Fotos 2022 https://www.mindonly.nl/uploads/fotos/ZA290053_2023-03-03-134018_ebmo.jpeg
Fotos 2022 https://www.mindonly.nl/uploads/fotos/IMG_0099.jpg
Fotos 2022 https://www.mindonly.nl/uploads/fotos/ZA290123.jpeg

Inschrijving

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geplaatst.