Drie Sleutels tot het Ontsluiten van Verslaving

Inleiding

Verslaving komt doordat we gehecht zijn aan ons ego-beeld. En deze gehechtheid houdt ons gevangen in grote gevoelens en verlangens. We ontdekken dat verslaving het resultaat is van eenzaamheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Wanneer we nog dieper kijken, ontdekken we onze wortels en dat we een misvatting over onszelf hebben. We blijven deze misvatting houden als we ons ware zelf niet leren kennen. Dit kan ertoe leiden dat we gehecht raken aan onze gevoelens. We hebben sleutels nodig om geleidelijk de deur van binnenuit te openen en uit onze verslaving te stappen.

Stoppen, zien en innerlijke rust zijn drie sleutels uit de boeddhistische psychologie. Ze kunnen de deur openen naar je inzicht en bevrijden je uit de gevangenschap van verslaving.

Drie Sleutels

Stoppen (Chỉ)

Onze geest is een producent van illusies. Deze illusies sturen ons handelen, spreken en denken in het dagelijkse leven. Door dit misverstand zijn we in de war met geluk en lijden. Lijden zien we voor geluk aan en andersom. Onze eerste sleutel is om te stoppen met illusies.

Zien (Quán):

We zien de wereld binnen en buiten ons duidelijk omdat onze geest gestopt is met verwarringen. Nu zien we geluk als geluk en lijden als lijden. We zijn in staat om de waarheid te ontdekken. De waarheid bevrijdt ons van alle angst. Onze tweede sleutel is het zien van de waarheid.

Innerlijke Rust (Tịnh)

We hebben innerlijke rust omdat we gestopt zijn met het zoeken naar iets buiten onszelf. En we iets heel moois in onszelf hebben gezien. Stoppen en zien vormen samen twee benen waarop we staan. Onze derde oefeningen is genieten van de innerlijke rust die niemand van ons kan afnemen.

Doelgroep

Leerkrachten, geestelijk verzorgers, politiemensen, directeuren, psychologen, psychiaters, sociaal werkers, mindfulnessleraren, mensen die burn-out, stress of een verslaving hebben, dokters, en allen die hun ware onverslaafde en gezonde geest willen ontdekken.

Leerdoelen

  • Je geest beter begrijpen
  • Een basisinzicht hebben van Boeddhistische psychologie
  • De basisoefeningen van Boeddhistische psychologie kunnen beheersen
  • Met compassie kunnen omgaan met je eigen verslaving of die van iemand anders.

Locatie

Internationaal Theosofisch Centrum

Meentweg 9
1141 GR Naarden

Tarief

De kosten voor deze training bedragen € 147,- (vrij van btw)

Data

Zaterdag 22 februari 2025

Van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Inschrijving

Reviews

Er zijn nog geen reviews geplaatst.