Vrij Zijn van de Vrije Wil

Vrij Zijn van de Vrije Wil

Introductie

Een module van Boeddhistische Psychologie

We verlangen naar de vrije wil als het vermogen om vanuit het rationele denken eigen beslissingen te nemen. Veel mensen twijfelen aan deze vrije wil. Bestaat die vrije wil eigenlijk wel? Of wordt hij alleen maar opgewekt door heel veel voor ons niet waarneembare impulsen? En wat denkt het boeddhisme over de vrije wil?

We nemen aan dat de vrije wil ons de vrijheid geeft. We denken dat we de vrijheid hebben om te willen. En we vertrouwen erop dat de vrije wil ons in de juiste richting brengt. Maar als we ons eigen leven waarnemen, dan zien we dat de wil vaak een conflict in ons teweegbrengt. En niet alleen in onszelf, onze wil komt ook continu in conflict met andermans wil. We willen altijd het beste voor onszelf, voor ons gezin en voor onze maatschappij.

In het boeddhisme ligt de vraag niet bij het ontdekken van de vrije wil, maar bij het vragen hoe we vrij kunnen zijn van de vrije wil. Vrije wil is de basis voor ons denken, spreken en handelen. Het vrij zijn van de vrije wil is het niet meer een gevangene zijn van ons denken, spreken en handelen. Daarvoor hebben we goede oefeningen en een diepe training nodig. Niets is sterker dan onze wil en niets is moeilijker dan het oefenen om vrij te zijn van onze vrije wil.

Dit is een module voor beginners en experts.

Leraar

Programma

9:30 uur: begeleiding meditatie
9:35 uur: lezing Cuong Lu
10:30 uur: pauze
11:00 uur: vragen en antwoorden
12:00 uur: afsluiten

Deze cursus bestaat uit 4 lezingen en 4 vraag & antwoord-sessies.

Lokatie

online met Zoom

Data

Zaterdag 7 juni 2025
Zondag 8 juni 2025
Zaterdag 14 juni 2025
Zondag 15 juni 2025

Tarieven

€298 (vrij van btw)

Inschrijving

Reviews

Er zijn nog geen reviews geplaatst.